
اگر شما صاحب کسب وکاری هستید که در زمینه تولید ویدیو فعالیت میکنید، احتمالاً با مشکل دزدی ویدیو مواجه شدهاید و ممکن است در نتیجه آن درآمد قابل توجهی از دست بدهید. تنها در صنعت فیلم، خسارات ناشی از سرقت دیجیتال ویدئو به حدود ۴۰ تا ۹۷.۱ میلیارد دلار میرسد. این رقم چشمگیر است؛ به طوری که وقتی به مصرف پهنای باند جهانی نگاه کنیم، حدود ۲۴٪ از آن به فعالیتهای دزدی ویدیو و سایر اشکال سرقت اختصاص یافته است.
فهرست مطالب
-
دزدی ویدیو چیست؟
-
دزدی ویدیو چگونه اتفاق میافتد؟
-
وسعت مشکل سرقت در سطح جهانی
-
تأثیرات دزدی ویدیو
-
روشهای جلوگیری از دزدی ویدیو
-
نحوه کمک vidprotect در توقف سرقت ویدیو
-
رویکرد نتفلیکس در مقابله با به اشتراکگذاری حساب
-
بخش پرسشهای متداول (FAQs)
-
منابع داده
مقدمه
تولید محتوای ویدیویی فرآیندی زمانبر، پرهزینه و حساس است؛ بسیاری از سریالهایی که در سرویسهای استریمینگ مانند نتفلیکس , نماوا مشاهده میکنید، ماهها زمان و مقدار زیادی سرمایه در تولید آن صرف شده است. وقتی این تلاشها به صورت غیرمجاز دانلود یا پخش شوند، تمام آن زحمات و سرمایهگذاریهای صورت گرفته زیر سوال میرود. در برخی موارد، کاربران با به اشتراک گذاشتن اطلاعات ورود (Credentials) حسابهای خود، باعث میشوند یک حساب کاربری برای دسترسی چندنفره استفاده شود؛ این امر خسارتهای جبرانناپذیری برای تولیدکنندگان به همراه دارد.

دزدی ویدیو چیست؟
دزدی ویدیو، به معنای تولید، توزیع، فروش یا پخش غیرمجاز محتوای ویدئویی دارای حق نشر بدون کسب اجازه از صاحبان حقوق است. این عمل غیرقانونی شامل روشهای مختلفی میشود:
-
دانلود غیرمجاز: استفاده از پلتفرمهای نامعتبر که به کاربران امکان دسترسی به ویدیوها را میدهند و در نتیجه درآمد تولیدکنندگان را از بین میبرند.
-
ضبط صفحه نمایش: به کارگیری ابزارهایی مانند نرمافزارهای ضبط صفحه یا حتی استفاده از دوربین برای ضبط تصاویری که از صفحه نمایش گرفته میشود؛ اگرچه این عمل کیفیت صدا و تصویر را پایین میآورد، اما امکان جلوگیری از دانلود را از میان برمیگیرد.
-
به اشتراکگذاری اطلاعات ورود: توزیع مشخصات ورود به حسابهای قانونی به گونهای که بیش از مقدار مجاز استفاده صورت گیرد.
-
رپینگ محتوا: استفاده از نرمافزارهای مخصوص برای کپی یا ضبط محتوای پخششده آنلاین که منجر به توزیع گسترده غیرمجاز آن میشود.
چگونگی وقوع دزدی ویدیو
به طور کلی دزدی ویدیو از دو طریق اصلی رخ میدهد:
۱. به اشتراکگذاری اطلاعات ورود: کاربرانی که اطلاعات حسابهای خود را با دیگران به اشتراک میگذارند، باعث میشوند که یک حساب به صورت همزمان توسط چند نفر مورد استفاده قرار گیرد. در این زمنیه ویژگی عالی عدم به اشتراک گذاری محتوا در ویدپروتکت بسیار کمک کننده خواهد بود.
۲. دانلود مستقیم ویدیو: استفاده از ابزارهای آنلاین که با وارد کردن URL ویدیو، امکان دانلود آن را فراهم میکنند.
در هر دو حالت، خسارتهایی به درآمد تولیدکننده وارد میشود. در واقع، اگر به کاربران امکان دسترسی رایگان به محتوا داده شود، تقاضا و استفاده از محتوای قانونی به شدت کاهش خواهد یافت.
از دست رفتن درآمد و مشتریان
از دست رفتن مشتریان جدید و درآمد ناشی از اشتراکگذاری اطلاعات ورود یکی از مهمترین دلایل کاهش درآمد در صنعت ویدیو است. بسیاری از کاربران ترجیح میدهند از خدمات رایگان استفاده کنند، در حالی که برای تولیدکننده این محتوا، این درآمدها زنجیرهای حیاتی محسوب میشوند.
-
به اشتراکگذاری حسابهای استریمینگ: سرویسهایی مانند نتفلیکس، آمازون پرایم و دیزنی هاتاستار معمولاً یک حساب کاربری را برای چند نفر به اشتراک میگذارند.
-
روشهای مختلف سرقت: شامل سرقت رمز عبور، ایجاد حسابهای تقلبی به وسیله استفاده از دورههای آزمایشی نامحدود، عبور از محدودیتهای همزمانی و سرقت توکنهای شناسایی که سیستمهای پخش از آنها استفاده میکنند.
ابزارهای دانلود ویدیو
ابزارهایی که توسط سارقان محتوا استفاده میشوند :
-
Savefrom: با ۴۰ میلیون دانلود یا بازدید یکتا در سال.
-
Keepvid: با ۲۵ میلیون دانلود یا بازدید یکتا.
-
ابزارهایی مانند Video Download Helper، Internet Download Manager و Video Downloader Professional نیز در ردیفهای بعدی قرار دارند.
جمعبندی اطلاعات نشان میدهد حدود ۱۱۰ میلیون نفر از ۱۰ ابزار اصلی استفاده میکنند.
همچنین، ضبط همزمان استریمهای زنده تلویزیونی و ورزشی نیز یکی از روشهای سرقت است؛ طبق مطالعه Sportspromedia، حدود ۵۱٪ از هواداران ورزشی از راهحلهای پخش غیرمجاز بهره میبرند.
نکته: با استفاده از سیستم محافظت هوشمند ویدپروتکت خیالتون از دانلود شدن ویدیوها راحته!
روشهای تکمیلی سرقت محتوا
علاوه بر دانلود و به اشتراکگذاری اطلاعات ورود، روشهای دیگری هم وجود دارد که دزدان از آنها استفاده میکنند:
-
دستکاری نرمافزارهای پخش ویدیو یا سیستمعاملهای اندروید.
-
ضبط صفحه هنگام پخش یا در جلسات اشتراکگذاری صفحه.
-
حملات credential stuffing به منظور دسترسی به اطلاعات کاربری.
-
دستکاری ویدیو بهمنظور حذف یا از بین بردن watermark.
-
استفاده از VPN برای دسترسی به محتواهایی که در یک منطقه جغرافیایی محدود شدهاند.

وسعت مشکل دزدی ویدیو در سطح جهانی
با وجود مطالعات متعدد، تعیین دقیق میزان دزدی ویدیو هنوز دشوار است؛ چرا که روشهای یکپارچهای برای ردیابی این فعالیتها وجود ندارد.به عنوان مثال، در مطالعهای از «سازمان مالکیت فکری اروپا (EUIPO)»، حدود ۱۳.۷ میلیون کاربر کشورهای عضو به سرویسهای غیرمجاز دسترسی داشتهاند.
کشورهایی مانند هلند، سوئد و اسپانیا با درصدهای ۸.۹٪، ۸.۵٪ و ۶.۹٪ بهتر از میانگین اروپا (۳.۶٪) از این نوع فعالیتها رنج میبرند.همچنین، در بریتانیا، فرانسه و اسپانیا به ترتیب ۲.۴، ۲.۳ و ۲.۲ میلیون کاربر مرتباً از این سرویسها استفاده میکنند.
در آمریکای شمالی، گزارشی از Sandvine نشان میدهد که حدود ۶.۵٪ از خانوارها به سایتهای دزدی متصلاند و بر اساس گزارش Park Associates بیش از ۱۴.۱ میلیون خانوار آمریکایی در سال ۲۰۱۹ از این خدمات استفاده کردهاند که معادل ۱۶٪ از بازار تلویزیون پولی است. مطالعات دیگری در کشورهای هنگ کنگ، اندونزی، ژاپن و تایلند نیز نشان دادهاند که درصد استفاده از محتوای دزدیدهشده در میان کاربران اینترنتی بسیار بالا بوده است.
تأثیرات دزدی ویدیو
مطالعات مختلف نشان میدهند که خسارات اقتصادی ناشی از دزدی ویدیو میتواند به میلیاردها دلار برسد.
-
تخمینها حاکی از این است که تا سال ۲۰۲۲ خسارات به صنعت ممکن است به ۵۲ میلیارد دلار در سطح جهان برسد.
-
در آمریکا، خسارتهای ناشی از دزدی ویدیو بین ۴۷ تا ۱۱۵ میلیارد دلار تخمین زده شده است.
-
صنعت فیلم و تلویزیون آمریکا بیش از ۲.۶ میلیون شغل را ایجاد میکند و تنها در سال ۲۰۱۷، درآمدهای این صنعت به ۲۲۹ میلیارد دلار رسید؛ گزارشها بر این نکته تأکید دارند که دزدی ویدیو ممکن است منجر به از دست رفتن ۲۳۰،۰۰۰ تا ۵۶۰،۰۰۰ شغل شود.
-
علاوه بر آسیبهای مالی فوری، سرقت ویدیو میتواند باعث کاهش سرمایهگذاری برای پروژههای نوآورانه و خلاقانه شود که بخصوص برای فیلمهای مستقل بسیار حیاتی است.
راههای جلوگیری از سرقت ویدیو
تحقیقات نشان میدهد کاربرانی که به سرقت محتوا روی میآورند، در واقع بزرگترین خریداران محتوای قانونی هستند؛ چرا که ارائه تجربه کاربری مطلوب در کنار قیمت منصفانه نقش مهمی در کاهش سرقت دارد.
برای جلوگیری از دزدی ویدیو، اقداماتی نظیر بهبود دسترسی به محتوا در پلتفرمهای اشتراکی (SVOD، TVOD یا AVOD) و ارائه پیشنهادات شخصیسازیشده (مانند نتفلیکس) موثر است.
-
استفاده از رمزنگاری ویدیو:
با رمزنگاری محتوا، فقط کاربرانی که مجوز دارند میتوانند ویدیو را مشاهده کنند؛ زیرا بدون کلید مناسب، ویدیو به حالت رمزگذاری باقی میماند.
رمزنگاری و حفاظت از محتوا با استفاده از DRM
رمزنگاری ویدیو به معنای محافظت از محتوا با پنهان کردن آن از افرادی است که دسترسی ندارند و تنها با کلیدهای رمزگذاری میتوانند آن را مشاهده کنند.
دو پروتکل اصلی که استفاده میشوند عبارتند از:
-
رمزنگاری AES-128 (به صورت معمول یا نمونهای)
-
رمزنگاری HLS با AES-128
اگرچه این فناوریها از لحاظ رمزنگاری قوی هستند، اما نکته اصلی در آنها این است که کلیدها اغلب در معرض دسترسی هکرها قرار میگیرند؛ به همین دلیل، فناوریهای مدیریت حقوق دیجیتال (DRM) معرفی شدند تا از این نقطه ضعف جلوگیری کنند.
مقایسه بین رمزنگاری معمولی و DRM:
جنبه | رمزنگاری معمولی | مدیریت حقوق دیجیتال (DRM) |
---|---|---|
هدف | محافظت از دادهها از دسترسی غیرمجاز | کنترل نحوه و زمان دسترسی و جلوگیری از توزیع غیرمجاز |
روش | استفاده از الگوریتمهایی مانند AES و RSA | ترکیب رمزنگاری با کنترلهای مجوزدهی |
مدیریت کلید | توسط صاحب داده یا شخص ثالث | اغلب توسط ارائهدهنده محتوا یا راهکارهای DRM مدیریت میشود |
تمرکز | محرمانگی و یکپارچگی دادهها | کنترل دسترسی، زمانبندی و نحوه استفاده از محتوا |
سازگاری | سازگار با پروتکلها و سیستمهای استاندارد | ممکن است به نرمافزار یا سختافزار خاص نیاز داشته باشد |
انعطافپذیری | برای انواع دادهها مناسب | معمولاً به نوع خاصی از محتوا (مانند ویدیو) محدود میشود |
بار عملکردی | معمولاً بسته به الگوریتم کم است | به دلیل چکهای مجوزدهی ممکن است بیشتر باشد |
فناوری DRM به همراه پروتکلهایی مانند HLS، DASH و RTMP باعث میشود کلیدهای رمزگذاری به گونهای محافظت شوند که حتی در صورت تلاش برای استخراج، امکان دسترسی غیرمجاز فراهم نشود. نمونههای اصلی این فناوری شامل DRM توسعه یافته توسط گوگل (Widevine) و DRM متعلق به اپل (Fairplay) میباشد. ویدپروتکت فناوری DRM پیشرفته خود را دارد که امنیت محتوا را برای شما تضمین میکند.
آببندی دیجیتال (Watermarking) و ابزارهای پیشگیری
آببندی دیجیتال به معنای درج اطلاعات شناسایی به صورت نامحسوس در سیگنال ویدیویی به منظور تعیین منبع اصلی محتوا است. این روش به کمک یک شناسه منحصربهفرد تضمین میکند که در صورت بازتوزیع غیرمجاز، منبع اصلی قابل پیگیری باشد. فناوری آببندی دینامیک به همراه تحلیلهای دقیق، بهترین ابزار برای کاهش سرقت از طریق ضبط صفحه است.
علاوه بر این، ابزارهای تجزیه و تحلیل و داشبوردهای پیشرفته به مدیران این امکان را میدهند تا فعالیتهای مشکوک مانند اشتراکگذاری زیاد رمزها، استفاده از دستگاههای غیرمعمول و تلاشهای پخش از دامنههای نامجاز را شناسایی و کنترل کنند. همچنین میتوان با محدود کردن کدهای تعبیه ویدیو به دامنههای مشخص، از سوءاستفاده جلوگیری نمود.
در وبسایتهای مبتنی بر CMS مانند وردپرس، افزونههایی موجود هستند که با جلوگیری از ورود همزمان کاربران، از به اشتراکگذاری بیش از حد اطلاعات جلوگیری میکنند. برای سایتهای غیر وردپرسی نیز با اختصاص شناسههای یکتا به هر ورود به سیستم میتوان اطمینان حاصل کرد که تنها یک کاربر در هر زمان به حساب دسترسی داشته باشد.
سایر روشهای پیشگیری
استفاده از سیستمهای Single Sign-On (SSO) نظیر ورود از طریق شبکههای اجتماعی مانند گوگل و فیسبوک میتواند احتمال به اشتراک گذاشتن اطلاعات ورود را کاهش دهد؛ زیرا کاربران معمولاً اطلاعات ورود به این سرویسهای شخصیتر و حساستر را کمتر به اشتراک میگذارند.
علاوه بر این، محدودسازی زمان پخش ویدیو برای هر کاربر نیز میتواند از تماشای چندباره محتوا توسط چندین نفر جلوگیری کند. در نهایت، انتخاب یک سرویس میزبانی ویدیو امن که از فناوریهای پیشرفته امنیتی مانند DRM، CDN و سیستمهای تحلیلی استفاده میکند، از مهمترین گامها جهت محافظت از محتوا محسوب میشود.
پکیج جامع خدمات vidprotect
vidprotect با ارائه پکیجی کامل و یکپارچه، به شما امکان میدهد تا امنیت ویدیوهای خود را تا سطح هالیوودی افزایش دهید. این پکیج شامل موارد زیر است:
- Server To Player Package: استفاده از زیرساختهای قدرتمند برای تأمین نیازهای سرور، CDN، تغییر فرمت (Transcoding)، آنالیتیکس، API، داشبورد مدیریتی، افزونههای اختصاصی و گردش کارهای سفارشی؛ تمامی این امکانات به افزایش سطح امنیت و کنترل دسترسی به ویدیوها کمک میکند.
- پخشکننده ویدیویی هوشمند: ارائه پخشکنندهای که قابلیتهایی مانند زیرنویس، تغییر سرعت، جلو و عقب بردن، و حتی دانلود آفلاین را به کاربر ارائه میدهد.
- مجوزدهی و احراز هویت (OTP): استفاده از سیستمهای احراز هویت مبتنی بر یکباررمز (OTP) همراه با محدودسازی دسترسی بر اساس آیپی، منطقه جغرافیایی و زمان.
- سیستمهای تجزیه و تحلیل پیشرفته: داشبوردها و ابزارهایی که از طریق تحلیل رفتار کاربران، الگوهای مشکوک مانند اشتراکگذاری بیش از حد اطلاعات یا استفاده از دستگاههای غیرمعمول را شناسایی میکنند.
- مدیریت دستگاهها و مرورگرها: پیگیری دقیق دستگاهها و مرورگرهای استفادهشده جهت بهبود تجربه کاربری و افزایش امنیت.
- نقشه حرارتی تعامل کاربر (Heatmap): تحلیل نقاطی از ویدیو که بیشترین توجه یا پرش تماشایی را دارند.
- عدم به اشتراکگذاری لینک ویدیوها براساس IP: با فعال کردن این گزینه، لینکهای ساخته شده توسط کاربر بر اساس IP وی بوده و کاربر امکان به اشتراک گذاشتن لینک ها را نخواهد داشت.
- عدم استفادهی همزمان چندنفر از یک اکانت: با فعال کردن این گزینه فقط یک کاربر در آن واحد (همزمان) امکان مشاهده دوره ها را خواهد داشت.
- ردیابی لاگهای پخش: ثبت دقیق لاگهای مربوط به پخش محتوا برای اطمینان از دسترسی تنها از دامنههای معتبر.
- ارسال پیامک هشدار به کاربران پرخطر : با فعال کردن این گزینه شما میتوانید داخل هر پوشه، یک پلی لیست ساخته و کاربران بصورت امن و رمزنگاری شده ویدیوها و پادکست های داخل آن را دانلود و فقط در پلیر مشاهده کنند.(برای استفاده کاربر میبایست در ابتدا برای چند ثانیه کوتاه آنلاین باشد تا کلیدهای رمزنگاری بین کاربر و سرورهای ویدپروتکت رد و بدل شود.اطلاعات بیشتر)
- محدودیت زمانی اعتبار لینکها : محدودیت زمانی اعتبار لینکها به معنای زمان انقصای لینک های ساخته شده توسط کاربر است. مثلا اگر این مدت ۱۲ ساعت انتخاب شود، کاربر تا ۱۲ ساعت امکان مشاهده این ویدیو را داشته و بعد از آن مجددا باید بر روی نمایش ویدیو کلیک کند.
- نمایش فقط در سایتهای منتخب: با فعال بودن این گزینه، ویدیوهای شما فقط برای IP های وارد شده پخش خواهد شد. برای مثال اگر در نظر دارید که ویدیوهای شما فقط در سایت شخصیتان نمایش داده شود میتوانید از این گزینه استفاده کنید.
- نمایش دورهای آموزشی فقط در حالتی که کاربر آنلاین باشد: با فعال کردن این گزینه، فقط کاربران در صورتی که به اینترنت متصل باشند امکان مشاهده دورههای شما را خواهند داشت در این حالت امنیت دورهها افزایش یافته ولی میتواند گاها اثر نامطلوبی بر تجربه کاربری داشته باشد.
- محافظت صوتی: با فعال کردن این گزینه 5 رقم آخر شماره موبایل کاربر ، در بازه ی زمانی و بلندی صدای موردنظر شما پخش خواهد شد.
- محافظت هوشمند ۳۶۰ درجه: با فعال کردن این گزینه، مکانیزم محافظتی هوشمند فعال شده و با استفاده از به روزترین تکنولوژی ها از دورهای شما محافظت میشود. به خاطر داشته باشید که این گزینه فعلا در حالت آزمایشی بوده و امکان بروز خطا وجود دارد.

رویکرد نتفلیکس در مقابله با اشتراک حسابهای غیرمجاز
نتفلیکس در سال گذشته اعلام کرد که برای اشتراک حساب با افرادی که خارج از حوزه خانوار اصلی هستند، از کاربران هزینه اضافی دریافت خواهد کرد. این اقدام با هدف افزایش درآمد و کاهش استفاده غیرمجاز از حسابهای مشترک طراحی شده است. طبق اعلام نتفلیکس:
-
حدود ۱۰۰ میلیون خانوار از اشتراکهای مشترک استفاده میکنند.
-
جهت استفاده از دستگاهی که به خانواده صاحب حساب تعلق ندارد، کاربر باید هویت خود را از طریق دریافت کدی به ایمیل یا پیامک تأیید کند.
-
در صورت عدم تأیید هویت، کاربر مجبور به ایجاد زیرحساب جدید با پرداخت هزینهای اندک خواهد شد.
-
برای دسترسی به دستگاههای خارج از حوزه جغرافیایی، کاربر باید کد تأیید را در مدت زمان مشخص (۱۵ دقیقه) وارد کند. همچنین سیستمهای شناسایی مبتنی بر آدرس آیپی و شناسه دستگاه نیز به تشخیص عضویت دستگاه در خانوار اصلی کمک میکنند.

پرسشهای متداول (FAQ)
-
چگونه میتوان از سرقت نرمافزار جلوگیری کرد؟
راهکارهای مختلفی نظیر استفاده از سیستمهای چندگانه DRM، به کارگیری نرمافزارهای ضد سرقت، استفاده از تکنیکهای obfuscation، نرمافزارهای مقاوم در برابر دستکاری (tamper-proof) و آببندی نرمافزاری به همراه اقدامات حقوقی (حق نشر، ثبت اختراع و قراردادهای کاربری) ارائه شده است. همچنین ارائه نسخههای نمایشی یا آزمایشی و تشویق به استفاده از مشوقهای ضد سرقت نیز از جمله راهکارهای مطرح میباشد. -
چگونه میتوان از سرقت دادهها و اطلاعات جلوگیری کرد؟
برخی رویکردهای اصلی شامل فراهم کردن دسترسی مقرون به صرفه به محتوا، استفاده از آموزش و روابط عمومی جهت افزایش آگاهی، ایجاد موانع ورودی برای دزدان، پایش فعال همراه با اقدامات قانونی، تشویق به مسئولیتپذیری مصرفکننده و همکاریهای صنعتی میباشد. -
تأثیر دزدی ویدیو بر صنعت فیلم چگونه است؟
خسارتهای ناشی از دزدی ویدیو سالانه در آمریکا به نزدیک به ۳۰ میلیارد دلار میرسد و در سال ۲۰۱۸ بیش از ۲۰۰ میلیارد بازدید برای ویدیوهای دزدیدهشده ثبت شده است. این خسارات میتواند منجر به از دست رفتن تا ۵۶۰،۰۰۰ شغل در صنعت فیلم شود و علاوه بر آسیبهای مالی فوری، کاهش سرمایهگذاری در پروژههای نوآورانه و خلاقانه را نیز به همراه داشته باشد.
منابع داده متعددی از جمله گزارشهای آکامی، Forbes، NCTA و The Global IP Center تأثیرات گسترده دزدی ویدیو را نشان میدهد. همچنین استفاده از فناوریهای DRM و آببندی دیجیتال، به عنوان راهکارهای پیشگیرانه بسیار موثر شناخته شدهاند.
سرویس استریم امن چیست؟ معرفی امن ترین سرویس استریم ویدیو در جهان
جلوگیری از دانلود ویدیو: راهکارهای موثر برای حفاظت از محتوای دیجیتال
جمعبندی
در نهایت، با وجود پیشرفتهای فناوری و افزایش تحقیقات و مطالعات در زمینه دزدی ویدیو، این مسئله همچنان به عنوان یک چالش بزرگ در صنعت ویدیو به شمار میرود. استفاده از فناوریهای پیشرفته مانند رمزنگاری مبتنی بر DRM، آببندی دیجیتال، ابزارهای تحلیلی و محدودسازیهای دسترسی، میتواند کمک شایانی در کاهش و جلوگیری از سرقت محتوا به همراه داشته باشد. پکیجهای جامع ارائهشده از جمله خدمات ,ویدپروتکت، با استفاده از زیرساختهای قدرتمند و ارائه راهکارهای یکپارچه، به صاحبان محتوا این امکان را میدهد تا از حقوق و درآمد خود محافظت کنند.
برای آشنایی بیشتر با راهکارهای پیشگیرانه و استفاده از دوره آزمایشی رایگان، میتوانید به وبسایت ما Vidprotect.ir مراجعه کنید